Impact Corona op tweewielerbranche zorgt voor “dubbel gevoel”

Dit jaar verkocht Lukassen Tweewielers meer fietsen dan ooit. Dat dit afgelopen zomer reeds bekend was, zegt genoeg. Al in juni bleken evenveel fietsen een nieuwe eigenaar te hebben gevonden als in het hele jaar ervoor. Goed nieuws voor Lukassen zult u denken, maar is dat wel zo?

Ilonka Lukassen spreekt van een “dubbel gevoel”. “Het was hard werken en we konden echt heel veel klanten blij maken. Toch zeiden Jan ik laatst tegen elkaar dat we maar hopen dat we met al die drukte het serviceniveau, dat mensen in onze winkels gewend, zijn op peil gehouden hebben. Samen met de teams in onze twee winkels hebben we in ieder geval alles op alles gezet om ieder de juiste aandacht te geven, om goed en snel te leveren.”

Het leek wel een hype

Al eerder dit jaar maakte Jan Lukassen bekend dat er schaarste zou ontstaan in de tweewielerbranche. Veel fabrikanten stopten uit voorzorg de productie in de eerste weken van de corona uitbraak, met een krapte in het aanbod als gevolg. Vervolgens ontstond er een run op – vooral elektrische – fietsen. Tussen grofweg april en augustus leek het alsof er sprake was van een ware hype, de e-bikes waren niet aan te slepen. (Lees verder onder de foto.)

Veel mensen reden dit jaar lachend met een e-bike de winkels van Lukassen Tweewielers uit.

Schaarste zet door

Het aanbod in de winkels is inmiddels flink geslonken, de keuze is daardoor wat beperkter. Er zijn fabrikanten die wél door produceerden. Zij vullen de gaten in de markt op en maken het nog steeds mogelijk om bij Lukassen op een nieuwe (elektrische) fiets de deur uit te rijden. Jan Lukassen: “corona blijft nog wel even. Er is op dit moment bijna geen fiets meer te koop bij de producenten. Gelukkig hebben wij de inkoop voor volgend jaar goed en op tijd geregeld”.

Bij dit laatste heeft het lot Lukassen trouwens ook wel een beetje geholpen. Ilonka Lukassen bestelde een grote partij fietsen. Jan, die in de veronderstelling verkeerde dat het nog niet geregeld was, bestelde op zijn beurt dezelfde partij. “Achteraf gezien één van de beste foutjes die we in de afgelopen jaren gemaakt hebben. Wij kunnen de winkel weer vullen met fietsen voor het nieuwe seizoen. Dat is iets wat zeker niet iedere tweewielerspecialist op dit moment kan zeggen”, aldus een glimlachende Jan Lukassen.