Schoolproject: ontwikkel een fietstas voor scholieren

Foto: Jan Lukassen (rechts) met leerlingen van het Technasium. Zij mochten onder begeleiding van Jan een fietstas voor scholieren ontwikkelen voor hun schoolproject.

Laatst mocht ik eens wat nieuws proberen. Ik werd gevraagd een project te begeleiden voor derdejaars Technasium scholieren met als thema productontwikkeling. De opdracht? Ontwikkel een praktische school-fietstas.

De scholieren werden uitgedaagd om een passende oplossing te vinden voor dit vraagstuk. Een aantal criteria om rekening mee te houden: de tas moet goed op de fiets bevestigd kunnen worden, veilig te vervoeren zijn en praktisch in het gebruik zijn. Het begon allemaal met schetsen. De leerlingen gingen uiteen in kleinere teams en pakten het project gezamenlijk op.

Na goedkeuring van de gemaakte en besproken schetsvoorstellen werd het tijd om iets tastbaars te ontwikkelen. Als zogenaamde opdrachtgever, voor de ontwikkeling van dit product, hield ik een oogje in het zeil. Ik lette op de wijze van uitwerken, wat er van het oorspronkelijke idee overbleef, hoe de samenwerking verliep en natuurlijk op de verzorging van de presentatie.

Grote verschillen

Ik kan u vertellen: er waren ideeën te over: voor de bevestiging werden klittenband, inventieve haakjes, kliksystemen, magneten en meer bedacht. Soms werd voortgeborduurd op de verschillende producten die al op de markt zijn, maar er kwamen ook nieuwe oplossingen voorbij. De verschillen waren groot. Zo waren er teams die bij de ontwikkeling prioriteit aan zichtbaarheid en veiligheid gaven. Terwijl andere teams vooral voor ‘mooi’ gingen.

Lekker ongeremd

Leraar zal ik wel nooit worden. Maar het was zeker leuk om dit project te begeleiden. En ook verrassend. Ik voelde een heel andere vibe, dan die van alledag. Ik zag ook dat er veel positieve energie uitging van die jongens en meiden. En ik ontdekte hoe anders deze leerlingen de zaken bekijken dan de meeste mensen uit mijn omgeving. Weliswaar hier en daar wat minder praktisch, maar zonder meer creatief en lekker ongeremd. Met wat groei en ervaring ontwikkelen deze toppers zich tot de productontwikkelaars van de toekomst!