Voorraad e-bikes en fietsen raakt op in Nederland

Tweewielerspecialisten mochten de afgelopen jaren almaar rekenen op een enorme groei in de vraag naar fietsen en met name e-bikes. Welke impact heeft de Corona crisis op de branche en wat zijn de verwachtingen voor dit jaar? Jan Lukassen deelt zijn visie. Hij vraagt zich vooral af wat er gebeurt als de voorraad fietsen opraakt.

Het is ontegenzeggelijk waar dat de verspreiding van het Corona virus invloed heeft op de dagelijkse werkzaamheden van de fietsenmaker. Jan Lukassen: “Het is niet per se zo dat er minder te doen is in onze winkels en werkplaatsen, maar we hebben natuurlijk wel zo onze veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Zo wordt ook onze haal- en brengservice de laatste weken extra ingeroepen.

Geen fiets minder

Lukassen Tweewielers ziet nog steeds een gestage aanloop van klanten, zowel voor de aankoop van een nieuwe fiets als voor onderhoud en reparatie. “Mensen komen gerichter. Wie ons een bezoek brengt is serieus geïnteresseerd”, zegt Jan die daar vervolgens aan toevoegt: “Eigenlijk verkopen we gek genoeg geen fiets minder.” Nader beschouwend vult hij aan: “Hoewel, zo gek is dat misschien niet eens. Fietsen is één van die dingen die we in tijden van Corona nog redelijk zorgeloos kunnen doen. En het is nog gezond ook.”

Op tijd voorraad ingekocht

Die voorraad, dat lijkt dit jaar een probleem te worden in de fietsenbranche. Als gevolg van de Corona crisis is de aanvoer van nieuwe fietsen vanuit fabrikanten vrijwel gestagneerd. Lukassen lijkt op het laatste moment een handige zet te hebben gedaan door een grote partij fietsen en e-bikes van verschillende merken in te kopen. Hij licht toe: “voor de komende tijd hebben we vanuit die partij nog voldoende aanbod, maar klanten die nog écht iets te kiezen willen hebben doen er op zich wel goed aan om zich tijdig te melden.”

Hoe dan verder als de voorraad echt opraakt? “Daar verzinnen we vast ook wel weer een oplossing voor. Waar een wil is, is een fietspad”, aldus Jan die inmiddels alweer bezig is een klant op de fiets te helpen.