Hoe werkt de bijtelling op een leasefiets?

Als je kiest voor de leasefiets, betaal je daarvoor een eigen fiscale bijdrage van 7%. Dit percentage wordt bijtelling genoemd. In de praktijk komt dit erop neer dat je 7% van de nieuwwaarde van de fiets moet optellen bij je bruto inkomen.

Maar hoe bereken je de bijtelling van je leasefiets in jouw geval?

Bijtelling leasefiets berekenen

  • Over een elektrische fiets van de zaak betaal je 7% fiscale bijtelling.
  • Stel je voor dat je een gemiddeld tot bovengemiddeld salaris verdient. Dan is op jouw loon een inkomstenbelasting percentage van toepassing ter hoogte van ca. 37%.
  • De door jou uitgekozen elektrische fiets heeft een nieuwwaarde van 3.000 euro.
  • Je rekent dan het volgende uit: 3.000 x 7% = 210 euro. Dat bedrag deel je door 12 maanden en vermenigvuldig je met 37%. De uitkomst is dat je 6,48 euro per maand aan bijtelling betaalt.
  • Is op jouw inkomen een hoger belastingtarief van toepassing, dan gebruik je dat percentage in je berekening.

Je werkgever verrekent de bijtelling voor je leasefiets op je loonstrook, zo heb jij er zelf verder geen werk aan. Met je werkgever spreek je af welk aandeel hij neemt in de leasekosten. Veel werkgevers kiezen ervoor deze geheel voor hun rekening te nemen, maar dat is natuurlijk iets dat tussen jullie beiden besproken zal moeten worden. Zelfs als je werkgever niets vergoedt is het leasen van een fiets voor jou altijd voordeliger dan er één kopen. Wil je een berekening maken die specifiek past bij jouw situatie? Dan kun je dit doen via de calculator op de website van Lease a bike.

Lees en bekijk de brochure!

Reiskostenvergoeding of bijtelling leasefiets?

Krijg je van je werkgever nu een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer? Dan is het voor jou mogelijk voordeliger om de fiets zelf aan te schaffen of om je werkgever te vragen je een renteloze lening te verstrekken voor het aanschaffen van de fiets. Deze lening kun je dan met fiscaal voordeel via je kilometervergoeding aan je werkgever terugbetalen. Wat het voordeligst is hangt ook af van op hoeveel dagen je op de fiets naar het werk reist en op hoeveel dagen je eventueel ander vervoer gebruikt. Voor deze dagen mag je namelijk wel een onbelaste reiskostenvergoeding ontvangen.

Wij regelen alles voor je!

Om het je extra gemakkelijk te maken zorgen wij ervoor dat alles rondom jouw leasefiets goed geregeld wordt en zorgen dat de afhandeling tussen je werkgever en de leasemaatschappij vlekkeloos verloopt. Je hoeft dus niet zelf een aanvraag- en bestelproces te doorlopen. Kom gerust naar onze winkel en wij helpen je verder! Bij Lukassen Tweewielers hebben wij ons in de afgelopen periode namelijk in hoog tempo gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de (elektrische) leasefiets.