Wat kost een leasefiets voor de werkgever?

Invoeren van een leasefietsregeling in jouw organisatie is in vrijwel alle gevallen fiscaal aantrekkelijk. Het bedrag dat je als werkgever (mee)betaalt aan de leasefiets per werknemer varieert van 0 tot ca. 100 euro per maand. Het is sterk afhankelijk van de gekozen fiets (nieuwwaarde) en de afspraken die je met medewerkers maakt over een bijdrage in de kosten.

De contractuele afspraken die je als werkgever maakt met de leasemaatschappij zijn in principe dezelfde als die voor full operational lease van auto’s. De bedragen zijn echter veel lager. Net als bij het full operational leasen van een auto komt de leasefiets niet op de financiële balans van jouw organisatie te staan. De (elektrische) fiets blijft dus eigendom van de leasemaatschappij en de berijder heeft het gebruiksrecht voor een periode van 36 maanden.

Welke kosten draagt jouw organisatie voor de leasefiets?

Een leasefiets heeft altijd een nieuwwaarde van minimaal 500 euro. De berijder betaalt 7% fiscale bijtelling over deze nieuwwaarde. Welke kosten blijven er dan over voor jouw organisatie?

Een overzicht:

  • je sluit een leasecontract af met een leasemaatschappij
  • zij regelen alles rondom aanschaf, verzekering, schade en onderhoud
  • daarvoor betaal je aan hen een vergoeding
  • de btw over die vergoeding mag je aftrekken bij je aangifte omzetbelasting en je voert het bedrag op als aftrekbare kosten
  • op het salaris van de medewerker houd je de nodige zaken in zoals de fiscale bijtelling (voor de leasefiets is dat 7%) en een eventuele eigen bijdrage.

Dit laatste is het component dat je zelf in de hand hebt. Jij bepaalt als werkgever welk deel van de leasekosten je doorbelast aan je medewerker. Dit kan ieder nader overeen te komen deel zijn. Bijvoorbeeld helemaal niets, de helft of alles. Of de verdeling die je in gedachten hebt interessant is voor je medewerker, zou je zelf kunnen checken via de calculator op de website van Lease a Bike.

Reiskostenvergoeding in plaats van leasefiets?

Ontvangt je medewerker een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer? Dan is het rijden van een leasefiets met fiscale bijtelling in voorkomende gevallen minder of niet voordelig. In dit geval kun je als werkgever overwegen een renteloze lening te verstrekken voor het aanschaffen van de fiets. Deze lening kun je dan fiscaal voordelig verrekenen met de kilometervergoeding van je medewerker. In de praktijk komt het erop neer dat de lening dan in een aantal jaren wordt terugbetaald. Pas je een dergelijke constructie toe, dan heeft de werknemer het eigendom van de fiets.

Lees en bekijk de brochure!

Behoefte aan persoonlijke hulp?

Wil je meer weten over de leasefiets of heb je hulp nodig bij het inrichten van een goede regeling voor jouw organisatie? Bij Lukassen Tweewielers hebben wij ons gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de leasefiets. Wij kunnen het gehele aanmeld- en bestelproces voor je inrichten. Bel ons of kom langs bij onze winkel in Wehl, dan helpen we je verder!

Werkplaats

Onderhoud of reparatie nodig?

  • Haal- en Brengservice
  • Binnen één dag klaar
  • De beste vakmensen!

Wehl: 0314 68 14 00
Zevenaar: 0316 34 49 90

Online plannen