Werkgevers bepalen zelf wat een leasefiets mag kosten

Mooi hoor, al die berichten over de leasefiets. Maar wordt er niet een hype gecreëerd die werkgevers alleen maar op kosten jaagt? Dat ligt wat genuanceerder. Er zijn wel degelijk voordelen voor de werkgever. En de kosten? Die blijk je zelf grotendeels in de hand te hebben.

Casemanagers van arbodiensten en HR functionarissen in organisaties zijn het er over eens dat meer bewegen leidt tot minder verzuim. Denk bijvoorbeeld aan de komst van bureaus met hometrainers, fitness abonnementen van de zaak en andere maatregelen. Maar ook de overheid ziet het zo. Zij rekenen met de introductie van de leasefiets op maatschappelijke baten die kunnen oplopen tot meer dan 50 miljard euro per jaar. Zie daar het eerste voordeel. De leasefiets draagt dus vrijwel zeker bij aan vitalere medewerkers. Dat is misschien niet direct uit te drukken in geld, maar als je er één ziek hebt, dan weet je het wel. Je hebt het dan niet meer over kosten, maar over een investering.

Hoe groot is die investering nu eigenlijk? Het antwoord is dat je dit als werkgever grotendeels zelf bepaalt.

Werkgeverskosten leasefiets

De leasefiets werkt in principe volgens eenzelfde constructie als bij full operational lease van leaseauto’s. Heb je de werking hiervan helder voor de geest? Een opfrisser:

  • je sluit een leasecontract af met een leasemaatschappij
  • zij regelen alles rondom aanschaf, verzekering, schade en onderhoud
  • daarvoor betaal je aan hen een vergoeding
  • de btw over die vergoeding mag je aftrekken bij je aangifte omzetbelasting en je voert het bedrag op als aftrekbare kosten
  • op het salaris van de medewerker houd je de nodige zaken in zoals de fiscale bijtelling (voor de leasefiets is dat 7%) en een eventuele eigen bijdrage, variëren van 0 tot 100%.

Dit laatste is het component dat je zelf in de hand hebt. Jij bepaalt als werkgever welk deel van de leasekosten je doorbelast aan je medewerker. Dit kan ieder nader overeen te komen deel zijn. Bijvoorbeeld helemaal niets, de helft of alles. Of het aanbod dat je in gedachten hebt interessant is voor je medewerker zou je zelf kunnen checken via de calculator op de website van Lease a Bike.

Handige workflow

De mogelijkheid een fiets te leasen heeft diverse leasebedrijven aangespoord om een handige workflow in te richten voor het aanmelden, tekenen van contracten en registreren van fietsen. Zij verzorgen ook het onderhoud en de verzekering van de fiets, zodat je verder geen zorgen hoeft te hebben over het beheer van het fietsenpark. Een leasefiets heeft een aanschafbedrag van minimaal 500 euro en wordt verstrekt voor 36 maanden. Daarna kan de medewerker de fiets tegen ca. 20% van de nieuwwaarde overnemen. Wil je hierover meer lezen, kijk dan op de website van Lease a Bike.

Behoefte aan persoonlijke hulp?

Wil je meer weten over de leasefiets of heb je hulp nodig bij het inrichten van een goede regeling voor jouw organisatie? Bij Lukassen Tweewielers hebben wij ons gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de leasefiets. Wij kunnen het gehele aanmeld- en bestelproces van je overnemen, zodat het optimaal overzichtelijk blijft. Bel ons of kom langs bij onze winkel in Wehl, dan helpen we je verder!

Werkplaats

Onderhoud of reparatie nodig?

  • Haal- en Brengservice
  • Binnen één dag klaar
  • De beste vakmensen!

Wehl: 0314 68 14 00
Zevenaar: 0316 34 49 90

Online plannen