Kies de e-bike die bij u past!

De elektrische fiets is populairder dan ooit. Merken van de gevestigde orde hebben een groot aanbod, maar ook nieuwe aanbieders hebben de markt bestormd. En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende keuzemogelijkheden als het gaat om accu’s (actieradius), motoren en open of gesloten kettingkasten. Lukassen Tweewielers’ verkoopmedewerker Jurgen maakt de zaken voor u inzichtelijk.

Meer nog dan bij een gewone stadsfiets moet een e-bike echt bij u passen. Afhankelijk van het gebruiksdoel valt de ene fiets af, terwijl de andere hoge punten scoort. Gebruikt u de e-bike bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of fietst u juist recreatief lange afstanden? Dergelijke zaken hebben invloed op de benodigde accucapaciteit, plaats van de motor, enzovoort. Verkoopmedewerker Jurgen: “klanten die bij ons in de winkel komen, vragen wij bij wijze van spreken het hemd van het lijf. Niets persoonlijks hoor, maar we hebben wel belangrijke informatie nodig om de juiste fiets te kunnen adviseren.”

Lage instap

Er wordt niet altijd meer onderscheid gemaakt tussen dames- en herenfietsen binnen het elektrisch aangedreven spectrum. Heren kiezen tegenwoordig ook graag voor een model met ‘lage instap’, vaak uit praktische overwegingen of – bij berijders op leeftijd – vanwege de veiligheid. Jurgen: “Proefrijden op verschillende modellen geeft antwoord op wat klanten het prettigst vinden. We laten hen tijdens een proefrit dan ook vaak even rustig begaan, zodat zij op hun gemak de verschillen kunnen ervaren”.

Actieradius

Veelal hebben de nu verkrijgbare accu’s een capaciteit van 300 tot 500 Wh. Er zijn er zelfs met 600 Wh. De hoogte van het wattage heeft een sterke invloed op de actieradius. Met een krachtige accu kunt u ruimschoots 100 km fietsen. Twijfelt u over een accu-upgrade? Besef dan dat dit bij aanschaf van de fiets goedkoper is dan achteraf. Bovendien weet u met een grotere accucapaciteit zeker dat u over een jaar of vier ook nog plezier hebt van uw e-bike.

Kettingkast en positie motor

E-bikes met een achterwielmotor beschikken altijd over een open kettingkast en een derailleur. Een dergelijke configuratie vergt meer onderhoud, maar fietst volledig stil én lichter. Modellen met een midden- of voorwielmotor hebben meestal een dichte kettingkast. Deze minder onderhoudsgevoelige configuratie is verstandiger als u iedere dag naar het werk wil fietsen.

Prijsverschillen

De ene elektrische fiets is de andere niet, zoveel is wel duidelijk. Er zijn goedkopere modellen met een voorwielmotor en rotatiesensor in. Deze functioneert als een soort van aan-uit schakelaar. Met de aandrijving van zo’n fiets is het eigenlijk een kwestie van alles of niets, hij doet het voluit of helemaal niet. Heeft u een wat hoger budget, dan komen e-bikes met de motor achter of in het midden binnen handbereik. Software in de fiets bepaalt bij dergelijke modellen de vermogensafgifte, aan de hand van de kracht die u op de pedalen uitoefent. “Klanten die bijvoorbeeld recreatief fietsen in heuvelachtige landschappen, adviseren wij altijd een wat duurdere fiets met trapkrachtsensor”, aldus Jurgen.

Online keuzehulp

Mogelijk heeft dit artikel u verder op weg geholpen bij uw keuzeproces rondom aanschaf van de juiste e-bike. Via de Lukassen online E-bike keuzehulp kunt u aan de hand van uw voorkeuren zien welke elektrische fietsen in aanmerking komen. Een bezoek aan de winkel is uiteraard de volgende logische stap.