Kiezen voor ’n leasefiets of toch beter zelf kopen?

Je hebt er misschien al wel meer over gelezen. Er zijn veel nieuwsberichten geschreven over de leasefiets. Van alle kanten krijg je prikkels om toch vooral de bijtelling voor lief te nemen die hoort bij een e-bike van de zaak. Hoe voordelig is dat eigenlijk, zo’n leasefiets? Het eerlijke antwoord: dat hangt van jouw situatie af.

Een fiets leasen via je werkgever kan heel aantrekkelijk voor je uitpakken, bijvoorbeeld als je ook al een auto van de zaak mag rijden, is het fiscaal absoluut zinnig om er een fiets naast te leasen. Als leaserijder maak je namelijk, in de meeste gevallen, geen aanspraak op een kilometervergoeding. Krijg je deze wel en heb je geen leaseauto, dan is het soms verstandiger om een fiets gewoon te kopen.

Fiets leasen of kopen?

Stel je voor: je woont op 12 kilometer afstand van je werk en reist dagelijks heen en weer. Je kilometervergoeding bedraagt 19 cent. Dat levert je per maand ruim 90 euro aan reiskostenvergoeding op, onbelast! Kies je voor een goede elektrische leasefiets, dan betaal je daarvoor ongeveer een tientje per maand aan bijtelling. Als we er vanuit gaan dat je werkgever wél de leasekosten betaalt, maar dus niet langer de reiskostenvergoeding, ben je na drie jaar ca. 3.600 euro verder. Daarmee heb je de leasefiets dubbel en dwars zelf betaald, om hem vervolgens weer in te moeten leveren. Een kanttekening is hierbij op z’n plaats: als je gedurende de week deels met ander vervoer naar het werk reist, heb je op voor deze dagen wél recht op reiskostenvergoeding.

Valt je reiskostenvergoeding geheel of grotendeels weg, dan kun je dus mogelijk beter de fiets zelf kopen. Je kunt je werkgever dan wel vragen om je een renteloze lening te verstrekken voor aanschaf van je nieuwe fiets. Deze kun je dan belastingvrij terugbetalen via je kilometervergoeding. Het grote voordeel daarbij is dat als je de fiets hebt afbetaald, deze volledig jouw eigendom is en blijft.

Hoe staat je werkgever tegenover de leasefiets?

Gelukkig zien veel werkgevers het belang in van een gezonde medewerker en willen zij de organisatie graag vergroenen. Zij werken mee aan de leaseconstructie en administratieve afhandeling. Als je werkgever daarnaast bereid is de leasekosten te dragen, zoals hij dit ook zou doen bij leaseauto’s, dan betaal jij dus alleen de bijtelling. Zie daar het meest voordelige scenario. Een gedeeltelijke bijdrage is ook mogelijk.

Ook zijn er scenario’s denkbaar waarin een wergever niet (volledig) wil meewerken met het leasen van een fiets. Het kan dan twee kanten op gaan:

  • Je werkgever wil wel akkoord gaan met de lease en de administratieve afhandeling, maar niet bijdragen in de kosten. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat je niet heel ver van je werk woont of omdat je volgens het bedrijfsbeleid niet in aanmerking komt voor een bijdrage in mobiliteit in welke zin dan ook.
  • Je werkgever wil helemaal niet meewerken aan een leasefiets.

Als een van de onderste twee scenario’s op jouw van toepassing zijn, dan kun je ook beter zelf een (elektrische) fiets aanschaffen. Óf een andere werkgever zoeken natuurlijk.

Beter een fiets leasen

In eigenlijk alle andere – dan de hierboven beschreven – situaties is een leasefiets min-of-meer een fiscaal cadeautje. Zoals al eerder benoemd is het heel goed mogelijk om naast je leaseauto een leasefiets te rijden. Bij het uitzoeken van je auto kun je bijvoorbeeld rekening houden met een iets lager leasebedrag voor de auto, zodat er budget overblijft voor een e-bike of zelfs een supersnelle speed pedelec. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt, zolang je maar voor meer van 500 euro een fiets uitzoekt. Goede e-bikes zijn er vanaf ca. 2.000 euro. Speed pedelecs zijn aanmerkelijk duurder. Zeker voor langere woon-werk afstanden vormen deze echter een perfect en supergezond alternatief voor een autorit. Daarbij komt dat in de meeste gevallen je reistijd niet veel van elkaar zal verschillen.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een leasefiets lees dan ook dit bericht. Of laat je adviseren door je collega van P&O. Zelf een berekening maken kan ook.


Wij regelen alles voor je!

Om het je extra gemakkelijk te maken zorgen wij ervoor dat alles rondom jouw leasefiets goed geregeld wordt en zorgen dat de afhandeling tussen je werkgever en de leasemaatschappij vlekkeloos verloopt. Je hoeft dus niet zelf een aanvraag- en bestelproces te doorlopen. Kom gerust naar onze winkel en wij helpen je verder! Bij Lukassen Tweewielers hebben wij ons in de afgelopen periode namelijk in hoog tempo gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de (elektrische) leasefiets.